KM: latviešu valodas kursi patvēruma meklētājiem jāsāk tūlīt pēc ieceļošanas

Latviešu valodas kursi patvēruma meklētājiem būtu jāsāk tūlīt pēc ieceļošanas, Arābu kultūras centra rīkotajā diskusijā sacīja Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Anita Kleinberga.

Pašlaik valsts apmaksā latviešu valodas kursus tikai pēc tam, kad iegūts bēgļa vai alternatīvais statuss. Šis process ilgst vairākus mēnešus, šajā laikā cilvēki dzīvo patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā «Mucenieki». Diskusijā izskanēja, ka valsts apmaksātie kursi pēc tam notiek reizi nedēļā, kas nav pietiekami.

Kleinberga norādīja, ka bēgļu integrācija nav tikai KM pārziņā, svarīgs ir arī darbs, mājoklis, izglītība, iedzīvošanās pašvaldībā – jautājumi, kurus tagad risina valdības izveidotā darba grupa, gatavojoties 250 bēgļu uzņemšanai no Āfrikas.

«Valoda un integrācijas kursi ir ārkārtīgi svarīgi. No pabalsta, ko šobrīd valsts piešķir, sanāk ļoti trūcīgs šis piedāvājums. Lai kvalitatīvi veiktu pasākumus un nodrošinātu, lai cilvēki iedzīvotos praktiski, vajag lielākus līdzekļus, ir jāizvērtē gan resursi, gan katras institūcijas pieredze,» sacīja Kleinberga.

Kopumā KM jūtas gatava strādāt ar bēgļiem, ņemot vērā iepriekš uzkrāto pieredzi.

«Darba ir ļoti daudz, bet mēs jūtamies diezgan gatavi tam, jo ir dažādas integrācijas kursu programmas, valodas programmas, kas ir izmantojamas šai mērķa grupai. Tāpat ir NVO sadarbības tīkls, uzņemot trešo valstu cilvēkus, arī organizācijas, kas strādā reģionos, īpaši domājam, ka ne visi paliks Rīgā,» viņa teica.

Atbildot uz jautājumu, ar kādu atzīmi viņa novērtētu līdz šim paveikto integrācijas jomā, KM pārstāve sacīja, ka liktu astoņi, lai gan atzina, ka ieildzis ir nepilsoņu jautājums.

Jau ziņots, ka pirmdien notiek Arābu kultūras centra rīkota diskusija par NVO lomu bēgļu integrācijas jomā. Latvija gatavojas 250 Āfrikas bēgļu uzņemšanai.