CSP: Rīgā latviešu valodu ikdienā lieto 43% iedzīvotāju, krievu valodu – 50%

Rīgā vidēji 43% iedzīvotāju ikdienā pārsvarā lieto latviešu valodu, savukārt krievu valodu – 50% iedzīvotāju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011.gada tautas skaitīšanas dati.

Jūrmalā ikdienā pārsvarā latviešu valodu lieto vidēji 50% iedzīvotāju, savukārt krievu valodu – 43% iedzīvotāju.

Mājsaimniecībās Rīgā latviešu valodu visvairāk – 83% pastāvīgo iedzīvotāju – lieto Bieriņos un Buļļos, bet vismazāk – Daugavgrīvā – 16%, kā arī Bolderājā – 24%. Mājās krievu valodu pārsvarā lieto Daugavgrīvā – 75%, Bolderājā un Pļavniekos – 66%.

Rīgā vislielākais pastāvīgo iedzīvotāju blīvums ir Pļavniekos – 14 992 cilvēki uz vienu kvadrātkilometru, Purvciemā – 11 814 cilvēki uz kvadrātkilometru, savukārt vismazākais blīvums ir Spilvē – deviņi cilvēki uz kvadrātkilometru, kā arī Kleistos – 12 cilvēki uz kvadrātkilometru.

CSP publicējusi arī republikas nozīmes pilsētu – Daugavpils, Jelgavas, Jēkabpils, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils – režģa kartes ar šūnas izmēru 100×100 metri, kas attēlo iedzīvotāju blīvumu un mājās pārsvarā lietoto valodu. Tās pieejamas CSP vietnē sadaļā «Kartes un telpiskie dati».